L

Daglig leder Elisabeth Nilsen:

Telefon: 465 29 488
E-post: Saltstraumenstories@gmail.com
Facebook-melding: @Saltstraumenstories

w

Saltstraumen i krig - 1 time

Saltstraumen er innløpet til Skjerstadfjorden og ble dermed et strategisk punkt å få kontoll over for okkupasjonsmakta ved utbruddet av 2. verdenskrig i 1940. Ytterst på Seines ble det i løpet av krigen bygd to kystfort som inngikk i forsvaret av Vestfjorden. Det er Bodøs største krigsminne.

Saltstraumen Historielag har utviklet ei krigshistorisk løype i nærheten av Saltstraumen hotell, og vi inviterer deg med på en vandring rundt denne løypa der du vil få se spor etter boligbrakker for tyske soldater, garasjeanlegg, skyttergraver og bunkere som viser hvordan wehrmacht etablerte forsvarsstillinger som skulle hindre engelske styrker fra å ta kontroll over området og innløpet til Skjerstadfjorden.

Krigshistorisk vandring
12.04.201615:25 seria demo

Lørdag den 1. juni 1940


ser lokalbefolkningen 7 syklister i SS-uniform komme syklende mot Saltstraumen. Dette er rekognoseringstroppen som representerer begynnelsen på 5 års tysk okkupasjon av Saltstraumen, ved innløpet til Skjerstadfjorden.

På denne turen skal vi studere murene etter tyskernes boligbrakker, skyttergraver og bunkere og høre fortellinger om hvordan okkupasjonsmakten oppførte seg og hvordan dette virket inn på hverdagen til sivilbefolkningen. Annekteringen av rom i private hus, folk som måtte flytte ut av husene sine og overlate dem til tyskerne, annekteringen av skolen og ungdomshuset og  det å leve bak piggtrådsperringer og med portforbud hver kveld.  Rasjoneringen ga begrenset tilgang på de fleste varer. Likevel forsøkte lokalbefolkningen å lure mat til krigsfangene under gjerdene rundt i de små fangeleirene. 

Ved starten av krigen ble 200 soldater plassert i Saltstraumen. I siste del av krigen kom ytterligere  200 nye soldater til bygda, rett fra Østfronten. Med divisjon Totenkopf kom en ny soldatmentalitet til Saltstraumen, og man fikk dobbel belastning også på grunn av doblingen av antallet soldater. 

Du får også høre om dramatiske episoder der sivilbefolkningen ble evakuert fra området i Kapstø og måtte søke dekning under kryssild. To hus ble skutt i brann og flere hus forøvrig fikk skader av skuddvekslingen. Ingen mennesker ble skadet eller drept.

Vi avslutter turen etter å ha stoppet ved minnestøtten over de tyske krigsfangene, med en liten smaksprøve på "krigskost".

Praktisk informasjon

Når går turen?: Turen må bookes minst to dager før gjennom Visit Bodøs bookingsystem, eller via tlf. 465 29 488.  

Frammøtested:  Vandringen starter ved informasjonsskiltene ved Brufoten vest for kirka til avtalt tidspunkt. Den går langs vei og opparbeidet sti.

Vi strekker oss langt for å kunne tilby turen hele året .                          

Tidsramme:        1 time

Klær og utstyr:    Gode sko og klær tilpasset vær og vind: Ev. vind- eller regntøy

Gruppestørrelse: Max 15 personer

Bestilling:          Turen må bestilles  seinest dagen før.

Transport:           Trenger du hjelp til å finne transport fra Bodø sentrum til Saltstraumen så ring oss på 465 29 488 så hjelper vi så langt vi kan. 

Pris:                   Kr. 200 pr. person for voksne og kr 50 for barn.