L

Daglig leder Elisabeth Nilsen:

Telefon: 465 29 488
E-post: Saltstraumenstories@gmail.com
Facebook-melding: @Saltstraumenstories

w

Landskapets historie - 2 timer

Ved Åselistraumen, sør for den tredje av Saltstraumbruene, er det laget en geologiløype som er som en geologisk lærebok. Her kan du se sporene av dramatiske geologiske prosesser.

Vi avslutter med bålkaffe hvis været tillater det.

Naturhistorisk tur
12.04.201615:24 seria demo

1. Spor fra da det europeiske og det amerikanske kontinent kolliderte for 450 millioner år siden

Jordskorpa er delt opp i plater som er i stadig bevegelse. For 450 millioner år siden kolliderte jordplatene kalt det europeiske og det amerikanske kontinent. I stedet for at den ene ble skjøvet over den andre, toppet de seg til en fjellkjede like høy som Himalaia i dag. Det ble til den Kaledonske fjellkjede som vi ser rester av langs kysten i hele Salten. Ved Åselistraumen går vi på restene av denne fjellkjeden. Her kan du se sporene av gammel havbunn, veltet rundt 90 grader, og render av kalkholdige bergarter fra dypet som har presset seg gjennom sprekker i berget. 

2. Hvordan har istiden formet landskapet?

Den store breen som dekket det meste av Skandinavia fram til for merenn 15.000 år siden, ver flere kilometer tykk. Et enormt trykk presset jordskorpa ned, og havnivået sto da opp til 100 meter høyere enn i dag. Etter hvert som breen smeltet og trakk seg tilbake, lå det i berggrunnen igjen spor som viser hvilken retning breen har beveget seg, hvor endepunktet var osv. Sammen med en guide med  geologisk kunnskap kan du jakte på de karakteristiske sporene som gjør at du kan "lese" landskapet. 

Her kan du jakte på endemorenen, skurestripene, sigdmerkene og berg formet som en kval. Og mens du lærer å tolke sporene, kan du tenke på de svære og dramatiske geologiske prosessene som har formet dette landskapet.

Turen avsluttes med bålkaffe ved stranda hvis været tillater det.

Med ny kunnskap vil du se ting du ikke så før, og landskapet utvider seg. Du vil etter en slik geologisk tur få en rikere opplevelse også av andre landskap og steder du besøker.

Praktisk informasjon


Når går turen?:
  Til tidspunkt avtalt ved bestilling.

Frammøtested:  Ved informasjonsskiltene ved Brufoten vest for kirka til fastsatt tidspunkt. Her fra går turen med bil til parkeringsplassen for Tuvlia.

Tidsramme:        2 timer

Klær og utstyr:    Gode sko og klær tilpasset vær og vind: Ev. vind- eller regntøy

Gruppestørrelse: Max 15 personer

Bestilling:         Turen kan tilbys f.o.m. 1. mai t.o.m. 30. september. Turen må  bookes minst 2 uker  i forkant gjennom Visit Bodøs bookingsystem, eller via tlf. 465 29 488.. 

Transport:         Må være avtalt i tilknytning til booking

Pris:                   Kr. 300 pr. person for voksne. Barn under 16 år kr. 50. Ev transportkostnader kommer i tillegg.

For grupper som ønsker det kan det ev. serveres steinaldermat (opp til 3-retters middag) ved utsiktspunktet på Tuvlia. Dette vil utvide tidsrammen for turen med ca. 1 time. Meny og pristillegg for servering avtales ved bestilling.