Guidet omvisning i Saltstraumen Museum
Opplev Norges eldste musikkinstrument, den skreddersydde Straumbåten, historiene til de kloke straum-kvinnene fra 18-1900-tallet og utforsk en mengde lokale og nasjonale historie-, kultur- og vikinggjenstander.
Museet holder åpent for drop-in i sommersesongen, men guidete turer kan også gjennomføres på bestilling. Bruk kontaktskjemaet vårt og fortell oss dine ønsker.
Saltstraumen museum eies av Saltstraumen Historielag og holder til i gamle Knaplund skole, som eies av Bodø kommune. Museet er bygd opp ved frivillig innsats, og får litt driftsstøtte fra Bodø kommune.
Se mer om museet på museets webside.
HVA KAN DU OPPLEVE VED ET BESØK I SALTSTRAUMEN MUSEUM?
Våre guider fra Saltstraumen Stories og utstillingene i museet formidler den store fortellingen om Saltstraumens natur- og kulturhistorie. Et guidet opplegg i museet vil gi deg et overblikk over 11.000 års historie på dette unike stedet.
I utstillingen vil du kunne få svar på mange spørsmål:
- Hvordan er landskapet og malstraumen blitt til?
- Hvor gamle er de eldste spor etter bosetting ved Saltstraumen og hvordan levde de første mennesker her i steinalderen?
- Hvordan levde folk i vårt område i vikingtida? Vi forteller vikinghøvdingen Raud den Rame og hans imponerende vikingskip som ble modell for Ormen Lange. Du får også høre om det planlagte Skåla-prosjektet, der vi skal rekonstruere hverdags-huset fra vikingtida; ”Skåla fra Skålbones” på museets område.
- Hvordan så Saltstraumen ut på 16-1800-tallet? I den nye jektefartsutstillinga, med skipperstua, kan du oppdage nye sider ved Saltstraumens historie; det tettest befolkede området i Bodø sokn i hansatiden.
Utstillingene består av
- En arkeologisk utstilling med Norges nest eldste bosettingsfunn og Norges eldste musikkinstrument Brummeren.
- En lokal jektefartsutstilling om de 10 jekteleiene i Saltstrumenområdet og om livet på handelsstedene.
- En samling av båtmodeller, fra straumbåt til jekt, og en fullskala straumbåt gir deg et bilde av fiskerfamilienes hverdag. Her finner du et stort utvalg av gammelt fiskeutstyr og av utstyr for matlaging, husflid og håndverk.
- Ei skipperstue med møbler fra 1600-tallet som har stått på ett av handelsstedene i Saltstraumen.
- Unn deg også et besøk i i 2. etasje; med fortelling om nasjonal frihet og demokratiutvikling, om kloke koner, kvinneorganisasjoner og kvinnenes rolle i lokalsamfunnet før velferdsstaten var oppfunnet.
Den store fortellingen om Saltstraumens historie
Arkeologiske funn viser spor av bosetting fra eldre og yngre steinalder, folkevandringstid, bronsealder og jernalder. Snorre Sturlasson forteller om vikingehøvdingen Raud den rame, som hadde et skip så stort og vakkert at det ble modell for Ormen Lange.
Før bruene var det 4 små skolekretser i området, som hadde sine egne møteplasser, lag og foreninger. Hver krets utviklet sitt særpreg avhengig av landskapet og de menneskene som bodde i bygdene. Fiskere og strandsittere, småbruk, bondegårder og fjellgårder rundt Valnesvatnet og Børvatnet. Men også flere jekteleier med nordlandsjekter som dro til Bergen med tørrfisk, klippfisk, tran, skinn mm. og kom hjem med nye kulturimpulser og varer importert fra kontinentet. Arkeologiske funn viser bosetting fra eldre og yngre steinalder, folkevandringstid, bronsealder og jernalder.
Saltstraumens historie er derfor mangfoldig og rik på personfortellinger om dramatikk i kamp med naturkreftene, om fattigdom, verdiskaping og rikdom, og om gjensidig avhengighet og fellesskap med omsorg og samarbeid.
En guidet omvisning i museet gir deg kunnskap om mer enn 11.000 år med bosetting siden istida slapp taket, og fortellinger om noen av menneskene som har bodd her. Vi har spor etter menneskers liv her i steinalder, bronsealder, jernalder/vikingtid, hansatid/ jektefart, selvstendighet og demokratiutvikling, krigstid og utviklingen av et moderne lokalsamfunn.
Ta deg tid til en slik omvisning og få en bedre forståelse av livet til de mennesker som gjennom mer enn 11.000 år har bodd ved dette unike naturfenomenet.